Feestweek

Het is dit jaar precies 100 jaar dat de vrijeschool bestaat. In 1919 stichtte Rudolf Steiner de eerste vrijeschool in Stuttgart, Duitsland. Hij noemde deze school de Freie Waldorf Schule.

Het jubileum van de vrijeschool wordt dit jaar niet alleen in Nederland, maar wereldwijd groot gevierd in allerlei vormen. Met festivals, symposia, toneel-, muziekvoorstellingen, nieuwe boekuitgaves en nog veel meer. De docenten en leerlingen van de Tobiasschool staan er ook bij stil, namelijk volgende week! We gaan met alle leerlingen een feestweek organiseren, waarin leerlingen zich kunnen inschrijven voor allerlei activiteiten. Zo kunnen ze een hoorspel maken, de gracht oversteken met touwen en vlotten, iets maken met hun handen, een liedje maken met een band, een rommelmarkt organiseren, natuurfotografie beoefenen, gedichten maken, etc. Er zal wel gewoon periodeles zijn, maar de periode zal volgende week in het teken staan van het graalverhaal over Peronniek. Een verhaal over opgroeien, je eigen zoektocht vormgeven en betekenis geven aan je leven. Iedere docent en dus iedere klas doet dat op zijn of haar eigen manier. Zonder regelgeving van bovenaf, omdat wij vinden dat iedere docent op een eigen manier vorm mag geven aan de invulling van de periodeles. Dat is namelijk waar de vrijeschool nog altijd voor staat na 100 jaar: zelf betekenis en invulling geven aan je leven, waarbij de persoonlijke ontwikkeling van ieder mens centraal staat. We hopen op een mooie feestweek en maken ons klaar voor de volgende 100 jaar! Dat vrijescholen populairder dan ooit lijken tegenwoordig, zal niemand zijn ontgaan. Maar dat vraagt ook iets van ons: we moeten scherper dan ooit hebben waar we voor staan, wie we zijn en wat we te bieden hebben. Wij zijn er in elk geval klaar voor!