Praktijkexamens

Vorige week en deze week hebben we de praktijkexamens afgenomen. Voor alle vierdeklassers een hele spannende tijd, natuurlijk. Nu zit het erop en is het wachten op de theoretische examens in mei.

In het nieuws is er weinig over gezegd. Ook de digitale media reppen er nauwelijks tot niet over. Het is nog steeds veel gebruikelijker om over de theorie-examens te praten en te schrijven in de media.
Dan doet heel Nederland examen, op hetzelfde moment, en bij de praktijkexamens mogen scholen nog een moment kiezen, binnen een gestelde termijn van een paar weken. Maar dan nog: waarom is er niet veel meer aandacht voor de praktijkexamens? Wij vinden dat elke keer weer jammer, want het vmbo leidt toch vooral op voor praktisch ingestelde leerlingen. En ligt daar niet vooral het talent van veel van onze kinderen? Het negatieve imago dat soms aan het vmbo kleeft is ons inziens ook goed zichtbaar in hoe er over dit praktijkexamen gesproken wordt: bijna niet. Om toch positief te eindigen: wat waren de meeste leerlingen goed bezig, een tikkeltje nerveus en wat deden ze hun best! Veel leerlingen voelden in al hun vezels dat het er nu om ging, en dat was aan ze te zien. Nu kunnen ze even uitademen, maar meteen na de meivakantie begint deel twee: de theoretische examens! Net zo belangrijk, maar niet belangrijker.