Paradijsspel

Vanmorgen was de eerste in de serie adventsmaandagen. Omdat we sinds een paar jaar ook het Paradijsspel spelen begint dit spel ook al behoorlijk in ons systeem te zitten. “Is dit dat spel met die duivel, meester?” is een vraag die ik sinds vorig al vaak gehoord heb van een leerling. Ja, dat is dat spel met die duivel.

Maar niet alleen de duivel is onderdeel van de mens. Ook het paradijs wordt in het spel aan de mens getoond en het is aan de mens om de keuze te maken. Doe ik het goede of doe ik het kwade? We kennen allemaal het beeld van de appel die door Adam en Eva in den beginne geplukt werd en hoe dit afliep. Voor veel leerlingen is de taal erg ingewikkeld, want het wordt in een oude vorm van het Nederlands verteld. Sommige leerlingen roepen na afloop ook stoer dat ze het maar saai vinden, niet meteen wetende dat de strijd in goed en kwaad ook in de meeste bioscoopfilms verteld wordt. Neem een willekeurige Hollywoodfilm en het thema valt terug te reduceren tot een strijd tussen goed en kwaad. Hopelijk hebben de kinderen genoten van het spel! Het is de komende weken hopelijk heel rustig in de zaal en over twee weken vieren we het kerstspel!