Voorlichting genotsmiddelen

Vandaag (vrijdag 23 november) was er voor de tweedeklassers een voorlichtingsochtend. Mensen van Bureau Leefstijl kwamen voorlichting geven over genotsmiddelen. Voor veel leerlingen een spannende ochtend!

Wat vroeger op onze middelbare scholen ook vaak gebeurde leek jaren uit het onderwijsveld verdwenen, maar misschien hebben wij er als school ook gewoon te weinig aan gedaan. De leerlingen werd van alles uitgelegd over drugs, sigaretten en alcohol. Toch nog steeds woorden die voor bepaalde leerlingen een soort aantrekkingskracht uitoefenen. Wat doen drugs eigenlijk met je lichaam? Waar ligt de grens tussen experimenteren en verslaving? Waarom zijn deze dingen voor jongeren slechter dan voor volwassenen? Allemaal vragen waar ze antwoord op kregen. Natuurlijk mochten ze ook vragen stellen, want daar ligt natuurlijk de kracht van zo’n voorlichting: je wilt niet horen wat wel en niet mag maar vooral alle vragen stellen die je altijd al wilde stellen. Natuurlijk zijn dit soort voorlichtingen uitermate geschikt om thuis nog te bespreken, maar of de kinderen dit allemaal thuis zullen vertellen? Hopelijk zijn er aantal thuis over begonnen, en heeft het nog een staartje gekregen aan de etenstafel. Want het gesprek over dit soort onderwerpen moet niet één keer per jaar gevoerd worden maar juist op die momenten waar het indruk kan maken en waar het actueel is. Laten we hopen dat de voorlichting iets heeft losgemaakt bij de kinderen, al is het maar één zin die iets -ergens- heeft getriggerd.