Smeden

Sinds een jaar hebben wij op school een echte smidse. Daar zijn we al een tijdje enorm trots op, maar we hebben ’t nog niet gebruikt. Dat is ook niet eenvoudig, want een smederij vraagt nogal wat van de leerlingen. Je werkt met écht vuur en met ijzer dat heel heet wordt, dus je kunt niet zomaar aan de slag. Veiligheid is geboden!

Daarom is Abder naar de vrijeschool Adriaan Roland Holst in Bergen geweest om daar ingewijd te worden in de wereld van het smeden. Zo is niet alleen onze metaaldocent bekwaam in het smeden maar ook een tweede collega van de Tobiasschool, zodat er altijd iemand is die de leerlingen kan begeleiden. Voor onze leerlingen is dit smeden iets wat we ze graag willen leren. Niet alleen vanuit creatief oogpunt maar ook vanuit het oogpunt dat ze leren hoe bepaalde dingen gemaakt werden en nog steeds worden. En hoe dit smeden vroeger gezorgd heeft voor enorme grote ontwikkelingen vóór en tijdens de Industrialisatie.
Het is ook spannend om te zien wat iets heel gewoons als ijzer kan doen als het verhit wordt. IJzer dat enorm hard is, kan ineens gaan buigen. Maar loopt de temperatuur teveel op, dan kan het smelten en zomaar voor je ogen ‘verdwijnen’. Een gevoelig proces, waar opperste concentratie geboden is. Meester Abder zal nog een paar avonden les krijgen in het smeden en we kunnen niet wachten om ze aan de slag te zien gaan in onze eigen smidse! De tweedeklassers zullen hier als eerste mee gaan werken, maar we sluiten niet uit dat in de toekomst ook andere klassen zullen gaan smeden.