Schoonmaakweek

Het is weer de laatste week van het schooljaar. Iedereen is moe, maar wij gaan toch weer de jaarlijkse uitdaging aan: schoonmaken.

Natuurlijk is er ook een schoonmaker die altijd de school wekelijks een aantal keren schoonmaakt, maar we vinden dat we de leerlingen iets moeten leren: je maakt schoon wat je zelf gebruikt hebt dat jaar. Zo is er een ploegje kinderen dat de boeken die bijna af zijn, nog één keer herstellen voor nog één jaar gebruik. Een andere ploeg schrobt de vloeren, weer een andere ploeg krijgt les van een professionele schoonmaker. Samir wilde graag laten zien hoe het werk van een schoonmaker eruitziet, en hoe belangrijk dit is. Want we gaan er altijd maar blind vanuit dat 's morgens alles weer schoon en fris is, maar tussen het vertrek van de leerlingen en docenten aan het einde van de middag en de volgende ochtend acht uur, gebeurt veel meer dan wij ons vaak bewust zijn. Samir liet zien hoe je een goede sop maakt, hoe je de schoonmaakspullen die we allemaal kennen op de juiste manier gebruiken, maar bovenal zien onze kinderen deze week wie de mens is achter 'de schoonmaker'. Op deze manier hopen we dat onze kinderen wat vaker stilstaan bij het werk van de schoonmakers en dat ze ook wat vaker hun eigen rommel opruimen. Nu ze een gezicht hebben bij 'de schoonmaker', weten ze wie hun plastic zakjes, chipszakjes, papiertjes, oude potloden en klokhuizen opruimt als ze het zelf na een gezellige pauze 'vergeten' op te ruimen.