Moderne kunst expositie

Het is alweer even geleden, maar toch willen we nog trots vertellen over de prachtige expositie van de vierdeklassers, op de laatste dag voor de kerstvakantie.

Zoals elk jaar exposeren de examenkandidaten hun werk op de laatste dag van het schooljaar. Ze hebben hier zes weken aan gewerkt en hebben zich daarnaast verdiept in het werk van een moderne kunstenaar. Zo hebben ze hun biografie verwerkt in een werkstuk en aan de hand daarvan zelf een werk gemaakt. Hieraan wordt de laatste dag een titel gegeven en om het allemaal nog spannender te maken: dit wordt tentoongesteld aan de ouders. Deze kunnen na het kerstspel genieten van het werk van hun zoon of dochter. Iedereen jaar is dit weer een hoogtepuntje van zo'n examenjaar. Een jaar waarin we ze proberen abstract te leren kijken en denken. Deze moderne kunstperiode komt ook van pas als we in juni naar Berlijn gaan. Daar ligt de kunst letterlijk op straat, en met het geleerde in het achterhoofd kijkt dit een stuk prettiger. In Berlijn geven we het geleerde in klas vier zogezegd handen en voeten. De leerlingen worden daarnaast ook rondgeleid in een aantal moderne kunst musea (o.a. het Hamburger Bahnhof). Het is voor ons docenten prachtig om ze vanuit jaar één te zien groeien naar jaar vier, en ze zo te leren kijken vanuit eendimensionaal werk, tot tweedimensionaal - en driedimensionaal werk, tot uiteindelijk naar abstracte en moderne kunst. Het is altijd weer moeilijk om zo'n expositieruimte weer op te ruimen, maar dat is ook het mooie van kunst. Het is er, maar het is niet eeuwig. Voor je 't in de gaten hebt is het weer vervlogen.

Maar om met een cliché te eindigen: gelukkig hebben we de foto's nog.