IDFA 2018

Afgelopen woensdag was het weer zover. Het Internationale Documentaire Festival Amsterdam was weer in de stad, beter bekend als het IDFA.

We zijn met alle klassen (op de vierde na, die zijn op stage) naar het Tuschinski theater geweest om drie documentaires te zien. De eerste was een animatiefilm van zes minuten. Mooi om te zien hoe onze leerlingen totaal verbaasd kunnen reageren na het zien van zo’n korte film. “Meester, hij was pas net begonnen!”. Als de korte docu dan ook nog een indruk achterlaat is het helemaal geslaagd. Daarna zagen we een docu over een Roemeens zigeunermeisje dat politieagent wilde worden, maar waar de thuissituatie zo erbarmelijk was dat ze buiten bij een soort vuilnisbelt haar huiswerk moest maken. Daarvoor zocht ze eerst een plank om op een nat vies bankstel te leggen. Daarop werd haar schoolboek gelegd. Eén leerling vertelde na afloop: “Wij hebben alles en doen geen huiswerk en zij hebben niks en willen graag huiswerk!”. De laatste docu ging over een tienermeisje wiens ouders gescheiden zijn. Op zich geen bijzonder gegeven, maar wel wanneer de ouders ruzie met elkaar maken en het kind daarmee in een loyaliteitsconflict komt. Ook herkenbaar, voor sommige leerlingen. Dat het dit jaar iets vroeger was dan normaal was geen succes. Veel leerlingen hadden moeite om daarna weer in het schoolse ritme te komen. Pas in de middag kwam de structuur weer een beetje terug, dus ook voor ons een mooi leermoment: volgend jaar weer na periodetijd naar het IDFA, en niet vanaf huis!