De Krakeling

Vorige week dinsdag en woensdag zijn we met alle leerlingen naar een hip-hop dansvoorstelling geweest in de Krakeling. De leerlingen waren laaiend enthousiast en genoten van de voorstelling over de slavernij, en hoe de zwarte mensen nog regelmatig anders bekeken en behandeld worden dan witte mensen.

Een gevoelig thema, dat mooi in beeld werd gebracht. De voorstelling heet Black Memories en draait nog wel een tijdje, dus voor wie ziek waren en het alsnog willen zien: ga! Er werd ook live muziek bij gespeeld door goede muzikanten, en dat gaf de voorstelling heel veel extra's! Veel leerlingen luisterden en keken ademloos naar de muzikanten die de dansvoorstelling van prachtige muziek voorzagen.
We zijn op dinsdag met de klassen één en twee geweest en op woensdag met de bovenbouw-leerlingen. In het verleden waren er ook weleens wat mindere voorstellingen, maar deze was ouderwets goed! Het blijft moeilijk om als volwassene een voorstelling te maken voor pubers die precies de juiste snaar raken. Maar bovenal was het ditmaal weer prachtig om te zien hoe jonge mensen die iets ouder zijn dan onze leerlingen, zo ver zijn gekomen met hun danskunsten en acteertalenten. Veel van onze leerlingen raken er door geïnspireerd en komen met een hoofd vol positieve energie naar buiten, ook al was de boodschap soms heftig.
Is dat niet wat kunst hoort te doen? Raken, ontroeren, en tegelijk een beetje nadenken over de wereld waarin we leven. Hoe ga je met elkaar om? Wie is de ander eigenlijk? En hoe verhoud ik mij tot die ander? Allemaal vragen die niet gesteld werden in woorden maar wel in prachtige beelden.

Lang leve het theater!