Schoonmaakweek

We zijn in de allerlaatste schoolweek van het jaar beland. Nog even en iedereen vliegt uit om te genieten van een vakantie of geniet thuis van de zon...

Voor wie nog niet zo lang bij ons op school zitten – sowieso de eersteklassers- is het misschien een wat vreemde week. Want ‘op welke school moet je nou schoonmaken?’ hoor ik leerlingen weleens zeggen. Op de Tobiasschool dus. Waarom we dit doen? We vinden dat als je een jaar lang een school gebruikt om te leren, leven, eten, genieten, sporten, lachen, roddelen, nablijven, etc., dat het goed is dat we dit met elkaar schoonmaken. Al is het maar vanuit pedagogisch oogpunt. Zoals we vinden dat leerlingen in deze belangrijke leeftijd ook hun kamers moeten (leren) schoonmaken, zo vinden we het ook goed dat we met elkaar de boel netjes achterlaten voor volgend jaar. Vooral voor de nieuwe lichting leerlingen. Zij verdienen net zo’n schone school als dat de huidige leerlingen zagen toen ze hier voor het eerst binnenkwamen, op hun spannende eerste schooldag. Dat we tijdens deze schoonmaakweek ook verschillende talenten zien is logisch: de één doet zijn of haar uiterste best om de vloer enorm schoon te boenen, de ander stopt meer energie in het ontlopen van het schoonmaken dan dat het eigenlijke werk inhoudt. Dit spel kennen we natuurlijk en hier proberen we ook zo goed en – ook dat hoort erbij- zo luchtig mogelijk mee om te gaan in zo’n laatste week. Want het is ook een gezellige week, zo met elkaar in de school, zonder dat er huiswerk en lesjes gedaan hoeven te worden. Je herkent iedereen nog één keer in de kracht en (on)mogelijkheden, en vrijdag nemen we afscheid door het verstrekken van de getuigschriften. En dan? Even rust. Even niks. En over zes weken zijn we allemaal uitgerust en klaar voor een frisse start!